HOUBY - RECEPTY
Houbová smaženice
Porcí : 4
Doba přípravy : 35 min
Použité suroviny:
800 g čerstvých hub
1 ks cibule
100 g másla
8 ks vajec
sůl a pepř
Houby očistíme ostrým nožem, pak opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky.
Na sádle osmahneme nadrobno nakájenou, oloupanou cibuli, přidáme pokrájené houby
a dusíme pod poklicí asi 15 minut. Přidáme sůl a pepř a za stálého míchání zalijeme
rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí. Houbová smaženice je vhodná s brambory nebo chlebem.
Houbové rizoto
Porcí : 4
Doba přípravy : 45 min
Použité suroviny:
500 g rýže
750 g houby
100 g slanina
1 ks cibule
1 ks masox
150 g sýr parmazán
olivový olej
sůl, pepř
oregáno, tymián
Na oleji rozhřejeme nakrájenou slaninu, přidáme cibulku, nakrájené houby, osolíme, opepříme a opékáme tak dlouho, dokud se voda nevypaří.
Přisypeme rýži a za stálého míchání zahříváme. Přidáme bylinky a vývar z masoxu a zalijeme 1/3 vody. Vaříme na mírném ohni. Postupné doléváme vodu a vaříme, dokud není rýže měkká. Rizoto dochutíme polovinou parmazánu a kořením.
Houbové rizoto před podáváním posypeme zbytkem sýra.
Houbové karbanátky
Porcí : 4
Doba přípravy : 45 min
Použité suroviny:
500 g hub
2 lžíce oleje
2 ks cibule
2 ks vejce
kmín
6 ks stroužků česneku
pór
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce solamylu
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, sůl a kmín, vydusíme a přidáme sojovou omáčku, vejce, ještě trochu zamícháme a odstavíme.
Přidáme česnek, nakrájený pórek, strouhanku, solamyl nebo prolisované brambory. Hmota musí být hustá. Zformujeme karbanátky obalíme v trojobalu a usmažíme. Houbové karbanátky podáváme s vařenými brambory.
Zapečené houby s hermelínem
Porcí : 4
Doba přípravy : 40 min
Použité suroviny:
600 g hlaviček hub
2 ks Hermelíny
1 ks větší cibule
5 ks česneků - stroužky
3 ks vejce
vegeta, pepř
olej
Na olej dáme pokrájenou cibulku a necháme ji smažit dozlatova. Pak přidáme na kostky nakrájené hlavičky hub, přidáme vegetu a rozetřený česnek, pepř a za stálého míchání necháme dusit, bez přidání vody asi 10-15 minut. Odstavíme z plotny a přidáme, pokud to půjde, na kostičky nakrájený Hermelín. Pokud nepůjde, tak ho vidličkou rozmačkáme. Pořádně promícháme, sýr se začne rozpouštět, rozkvedláme vejce a přidáme do hub. Řádně promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 nebo až se udělá taková kůrčička, záleží na troubě.
Houbové rizoto s česnekem
Porcí : 4
Doba přípravy : 5 min
Použité suroviny:
2 dkg sušených hub
1 ks cibule
1 ks stroužek česneku
2 lžíce oleje
25 dkg rýže
200 ml bílého vína
800 ml zemeninového vývaru
15 dkg žampionů
20 dkg nakládaných hříbků
30 dkg rajčat
1/2 ks hlávkového salátu
sůl
bílý pepř
5 dkg strouhaného sýru
Sušené houby necháme odmáčet asi 30 minut v 200 ml vody. Necháme je okapat, přičemž tekutinu zachytíme. Cibuli a česnek najemno nasekáme. V kastrolu rozpálíme 1 lžící oleje a česnek s cibulí necháme zesklovatět. Vložíme rýži a krátce podusíme. Pak podlijeme vínem a polovinou vývaru, přivedeme k varu. Přikryjeme a vaříme při nízké teplotě asi 25 minut. Tekutinu ze sušených hub smícháme se zbylým vývarem a rýži během dušení podle potřeby podléváme. Žampiony i nakládané houby rozkrájíme. Rajčata rozpůlíme, listy hlávkového salátu natrháme na menší kousky. Na pánvi rozpálíme zbylou lžíci oleje a žampiony opečeme. Přidáme nakládané houby, rajčata a krátce vše podusíme. Houbovou směs a salát smícháme s rýží. Osolíme a opepříme. Na talíři posypeme houbové rizoto strouhaným sýrem.
Houbový guláš s paprikami
Porcí : 4
Doba přípravy : 35 min
Použité suroviny:
350 g směsi hub
1 ks cibule - velká
olej
sladká paprika
3 ks čerstvé papriky
rajčatový protlak
Na kroužky nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme sladkou papriku, nakrájené papriky, rajčatový protlak, nakrájené houby, osolíme a dusíme do změknutí. Pokud to není nutné, nepodléváme vodou. Podáváme s chlebem, rýží nebo brambory.
Houbovec ze žampiónů
Porcí : 3
Doba přípravy : 45 min
Použité suroviny:
6 ks rohlíky, žemle
1 ks cibule
2 ks vejce
100 ml mléko
1 lžíce hrubá mouka
1/2 lžíčky prášek do pečiva
2 lžíce máslo
400 g žampióny
sůl, pepř, kmín
Tvrdší pečivo zvlhčíme mlékem, přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva a vypracujeme těsto /ne moc husté/. Na másle osmažíme na kostičky rozkrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampióny a restujeme. Směs osolíme, opepříme a dochutíme kmínem. Restujeme asi 20 minut. Potom promícháme s připraveným těstem. Zapékací mísu vymažeme máslem rozetřeme do ní těsto a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
Houbový nákyp s květákem
Porcí : 4
Doba přípravy : 60 min
Použité suroviny:
200 g žampióny nebo jiné houby
1 ks květák - středně velký
1 ks cibule
4 ks vejce
4 lžíce máslo
70 g hladká mouka
sůl, pepř podle chuti
zelená petrželka nebo pažitka
tuk nebo olej na vymazání
Květák omyjeme, rozkrojíme na menší kusy a uvaříme v osolené vodě do poloměkka - asi 15 minut. Scedíme a rozebereme na růžičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli drobně nasekáme. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla, zpěníme cibuli, přidáme houby, osolíme a krátce podusíme – asi 10 minut. Vaječné žloutky oddělíme od bílků, žloutky v míse utřeme se změklým máslem, vmícháme mouku, připravené houby a květák, nasekanou zelenou petržel nebo pažitku /trochu si necháme na ozdobení/, osolíme a opepříme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně do směsi. Vymažeme zapékací misku nebo pekáček, naplníme připravenou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 st. C asi 30 minut. Houbový nákyp s květákem rozdělíme na talíře, posypeme zelenou petrželí nebo pažitkou a podáváme s vařenými brambory nebo čerstvým chlebem.
Houby s nivou
Porcí : 4
Doba přípravy : 15 min
Použité suroviny:
500 g žampionu
200 g nivy
Žampiony podusíme a přidáme nastrouhanou nivu. Dá se jíst teplé i studené. Houby s nivou jsou jednoduché, ale výborné.
Zapečený chléb s houbovou směsí
Porcí : 4
Doba přípravy : 50 min
Použité suroviny:
8 ks tmavý chléb - plátky
200 g houby
100 g tvrdý sýr
1 ks vejce
1 lžíce hladká mouka
3 lžíce máslo
sůl, pepř podle chuti
máslo na potření chleba
Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubé nudličky. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme houby a podusíme na mírném ohni doměkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody. V kastrolku rozehřejeme zbytek másla, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Do zchladlé jíšky vmícháme vejce, podušené houby, osolíme a opepříme. Plátky chleba potřeme máslem, rozdělíme na ně houbovou směs a posypeme nastrouhaným sýrem. Chleba narovnáme na vyhřátý plech a v horké troubě zapékáme dokud sýr nezezlátne. Zapečené chleby můžeme doplnit zeleninovým salátem.
Houbový bramborák
Porcí : 3
Doba přípravy : 35 min
Použité suroviny:
250 g čerstvé houby nebo 25 g sušené houby (nutno předem namočit) 500 g brambor | 40 g hladká mouka | 1 ks vejce | sádlo | sůl | pepř |
majoránka | česnek | kysané zelí |
Houby nasekáme a podusíme na sádle. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a přidáme prolisovaný česnek, vejce a mouku. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Nakonec přidáme nasekané houby a pečlivě promícháme. Pečeme na pánvi po obou stranách.
Houbový bramborák podáváme s kysaným zelím.
Zapečené žampiony
Porcí : 2
Doba přípravy : 45 min
Použité suroviny:
400 g houby
1 ks cibule
zbytky vepřová pečeně
50 g sádlo
40 g slanina
kmín
sůl
pepř
Očištěné houby podusíme v osolené vodě. Scedíme je, nakrájíme na větší plátky, přidáme na sádle osmaženou cibulku. Osolíme, okmínujeme a opepříme. V pekáčku z varného skla rozškvaříme slaninu, urovnáme na ni připravené houby a povrch posypeme kostičkami pokrájené vepřové pečeně. Zapečeme.
Zapečené žampiony podáváme s vařenými brambory.
Houbový guláš
Porcí : 4
Doba přípravy : 60 min
Použité suroviny:
1 kg houby čerstvé
2 ks cibule
4 ks česnek - stroužky
1 lžíce paprika mletá sladká
1 lžíce vegeta
1 ks masox
200 g točený salám
3 lžíce mouka hladká
1 ks paprika červená nebo feferonka
olej na pečení
sůl, pepř
Cibuli a česnek oloupeme a jemně posekáme. Houby očistíme a pokrájíme. Točený salám nakrájíme na kostky. Rozehřejeme si olej a zpěníme na něm cibuli a česnek. Přidáme papriku, připravené houby, nakrájený salám a orestujeme. Podlijeme vývarem z masoxu a dusíme doměkka. Do vývaru přidáme pár proužků červené papriky, nebo feferonky. Zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a provaříme na mírném ohni ještě 10 minut. Dochutíme vegetou, solí a pepřem podle chuti.
Houbový guláš podáváme s chlebem nebo těstovinami. Může být i houskový knedlík.
Wok s rýží
Porcí : 3
Doba přípravy : 25 min
Použité suroviny:
1 ks mražená zelenina Findus Wok Vietnamese
50 g čerstvé houby /žampiony, hlíva.../
2 dl vařená rýže
2 ks česnek - stroužky
2 lžíce sójová omáčka
2 lžíce olej
Nejprve všechny houby důkladně očistíme (žampionům oloupeme hlavičky) a nakrájíme na stejně velké kousky. Oloupeme dva stroužky česneku a nasekáme nadrobno. Mezitím zahřejeme pánev na maximální teplotu a nalijeme do ní rostlinný olej. Až se rozpálí, přisypeme mraženou zeleninovou směs Findus Wok Vietnamesse a za stálého míchání ji smažíme přibližně pět minut. Poté přisypeme pokrájené houby a nasekaný česnek a opět za stálého míchání smažíme po dobu další minuty. Na závěr pak ještě přisypeme hotovou vařenou rýži, vše zalijeme sójovou omáčkou, znovu důkladně promícháme a prohřejeme.
Nezapomínejme občas promíchat. podáváme ozdobené třeba snítkou čerstvé zelené petrželky. Vietnamská míchaná zeleninová směs obsahuje mrkev, pórek, zelený hrášek, fazolové klíčky a bambusové výhonky, přičemž všechna zelenina kromě pórku je převařená. Dobrá rada: Použít lze i sezamový olej, jenž snáší dost vysoké teploty. Ale opatrně, tento olej má velmi intenzivní chuť.
Houbové karbanátky s ovesnými vločkami
400g čerstvých hub, kousek cibule, 40g sádla, 200g ovesných vloček, asi 2dl mléka, strouhanka, 2 vejce, mletý pepř, petrželka, sůl, hladká mouka,
tuk na smažení.
Drobně pokrájenou cibuli zpěňte na sádle, přidejte drobně pokrájené houby, sekanou petrželku, pepř, osmažte a duste doměkka, popřípadě podlijte několika
lžícemi vody. Přebrané ovesné vločky opláchněte studenou vodou, po okapání zalijte mlékem, osolte a uvařte hustou kaši. Do vychládlé kaše vmíchejte houby vydušené do tuku, jedno vejce, sůl a tolik strouhanky, aby vzniklo tužší těsto. Připravte z něj osm karbanátků, obalte je v mouce, ve vejci rozšlehaném se dvěma lžícemi mléka a ve strouhance a usmažte po obou stranách tuku. Podávejte s dušenou zeleninou (např. se špenátem).
Houbové karbanátky se šalvějí
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 30 minut
Ingredience: 1 cibule, 1 česnek, 1 lžíce oleje, 500 g rajčat, sůl, pepř, cukr, tabasca, 10 g ušených hříbků, 2 šalotky, 100 g anglické slaniny, 150 g lišek,
4 snítky šalvěje, 150 g telecích jater, 1 vejce, 3 lžíce lískových oříšků, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 lžíce sekané petrželky, 400 g mletého hovězího
Příprava:
1. Oloupeme a nasekáme cibuli a česnek a osmahneme na oleji. Rajčata oloupeme, nadrobno nakrájíme, přidáme k cibuli a 10 min. podusíme. Ochutíme solí, pepřem, cukrem a tabascem.
2. Hříbky namáčíme. Šalotky jemně nasekáme. Slaninu pokrájíme na kostičky. Očištěné lišky nakrájíme na plátky. Posekáme šalvěj. 3/4 slaniny rozškvaříme a šalotku na ní osmahneme. Přidáme lišky, šalvěj a dusíme, až se tekutina vypaří. Přisypeme nakrájená játra a 1/2 min. opékáme.
3. Slijeme hříbky, nakrájíme a spolu s játry a liškami, vejcem, ořechy, citronovou kůrou a petrželí vmícháme do mletého masa. Okořeníme a vytvarujeme karbanátky. Na zbylém špeku je se šalvějí asi 10 min. opékáme.
Houbové karbanátky:
nakrájené houby se podusí do měkka, slijí a propláchnou, přidají se ingredience jako do masových karbanátků(sůl, majoránka, nakrájená cibulka, česnek, vejce, stouhanka , kmín) velkou lžíci se vykrojí hmota, obalí v trojobalu uplácá se placička a smaží.
Houbové karbanátky
Potraviny:
houby dle chuti, sůl, 1 cibule, slanina, česnek, majoránka, 1 lžička Solamylu, 2 lžičky hladké mouky, strouhanka, olej
Postup:
Houby rozkrájíme na malé kousky, trouchu posolíme a vaříme ve vlastní šťávě asi 20 minut. Pak je zcedíme a umeleme. Usmažíme nasekanou cibulku na kousku slaniny, přidáme nasekaný česnek a majoránku. Přidáme Solamyl a hladkou mouku podle množství hub.
Promícháme a vytvoříme karbanátky. Pak je obalíme ve strouhance a opečeme na oleji.
Houby na smetaně
80 dkg hub, 8 dkg másla, 8 dkg cibule, a sůl.
Na omáčku: 5 dkg másla, 4 dkg hl. mouky, lžičku cukru, trochu octu, 1/4 l kysané smetany a 1/4 l vývaru z kostky.
Petrželka nebo pažitka.
V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme na nudličky nakrájené houby a dusíme. Připravíme světlou jíšku, kterou postupně podléváme studenou smetanou a vývarem a za stálého míchání ji uvaříme. Do hotové omáčky vložíme houby a podle chuti osolíme, okyselíme a přisladíme.
Na talíři ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a podáváme s vařenými brambory.
Houby vařené jako ovar
60 dkg malých hříbků nebo žampionů, 1 a půl vývaru z kostky, nastrouhaný křen, a máslo.
Hříbečky očistíme, ty větší překrojíme, omyjeme a vložíme do vařícího vývaru. Vaříme přesně 25 minut. ( žampiony samozřejmě oloupeme) Uvařené vyjmeme na talíř a podáváme se strouhaným křenem a přelijeme horkým máslem nebo s hořčicí s tmavým pečivem nebo s topinkami. (vývar použijeme jako bujón se syrovým žloutkem.)
Brokolice s houbami
1 velká brokolice, 30 dkg hub podušených, olej cibulku, 5 dkg slaniny, 3 vejce, 1/4 l mléka, 10 dkg balkánského sýry, sůl a česnek podle vlastní chuti,
strouhanku 4 lžíce hladké mouky.
Houby pokrájíme a podusíme, v kastrůlku podusíme slaninu s cibulkou, na to dáme pokrájenou brokolici, posolíme a pod pokličkou mírně dusíme.
Do měkké brokolice dáme lisovaný česnek, promícháme a poklademe do připraveného pekáče. Na takto připravenou brokolici poklademe podušené houby, nastrouháme sýr a nakonec zalijeme palačinkovým těstem (1/4 l mléka, trochu soli, 3 vajíčka a 4 lžíce hladké mouky). Dáme zapéct do trouby a podáváme se salátem
Houbové šišky
Použijeme výhradně čerstvé houby, ale ne žampiony. Houby se nakrájí,osolí a okmínují a podusí na sádle a cibuli. Potom podlijeme a až se voda vydusí tak je z pánve překlopíme do mísy. Rohlík nebo dva pokrájíme na kostky pokropíme mlékem, a přidáme k houbám. Dále přidáme nasekanou čerstvou zelenou petrželku, dvě vejce, osolíme a opepříme a dobře promícháme. Z této hmoty tvarujeme šišky, které obalíme ve strouhance a smažíme na sádle.
Rýže s masem a s houbami
2 1/4 l hrnky rýže.
30 dkg mletého masa nebo lančmítu
několik čerstvých hub nebo žampionů
dvě cibule
5 dkg slaniny,
1/4 l vývaru z masoxu
sůl, pepř, mletá paprika.
Rýži uvaříme. Na rozškvařené slanině osmahneme nakrájenou cibuli, a očištěné houby, přidáme mleté maso nebo lančmít, posypeme pepřem a paprikou, maso trochu osolíme, a za častého míchání osmahneme. Podlijeme vývarem a asi 1/2 hodiny dusíme. Lančmít podlijeme jen velmi málo a také jen krátce dusíme. Pak vmícháme uvařenou rýži a podle chuti ještě přisolíme. Na talíři můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a obložit dílky rajčete.
Houbové placičky se sýrem
3 hrnky nadrobno pokrájených hub
1 cibule
2 rohlíky
2 lžíce másla
1 kelímek smetany, nebo 1 hrnek mléka
2 vejce,
plátek sýra (asi 15 dkg)
sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení
Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na másle. Přidáme houby a dusíme dokud se neodpaří přebytečná voda. Rohlíky pokrájíme a přelijeme vlahou smetanou nebo mlékem a necháme vsáknout. Rozmačkáme vidličkou a přidáme k houbám. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř, podle potřeby strouhanku a dobře promícháme. z houbové směsi vypracujeme menší placičky, které smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dorůžova
Nudle zapečené s houbami
1 balíček širokých nudlí (500 g)
2 hrnky pokrájených hub
2 cibule
5 stroučků česneku
2 lžíce tuku
mletý kmín, sůl,
1 hrnek mléka
2 vejce
2 lžíce jemně pokrájené petrželky
tuk na vymazání pekáče
Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme okapat. Houby osmahneme na rozehřátém tuku, osolíme, posypeme kmínem a dusíme, a se přebytečná voda odpaří. Promícháme s nudlemi, přidáme jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a petrželku. Směsí naplníme tukem vymazaný pekáč, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce
a v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova.