NÁPOJOVÁ KUCHAŘKA 4. část
Mandle po thajsku
Suroviny:
1 kg mandlí, 0,5 l octa, 100 g česneku, 300 ml oleje, sůl, cukr, mletá paprika
Postup:
1 kg mandlí namočíme do směsi 0,5 l octa, 100 g česneku, 300 ml oleje, špetky soli, cukru a papriky. Necháme přes noc v lednici. Ráno vyndáme, připravíme si pánev a rozehřejeme na ní olej. Mandle poté pražíme pod poklicí asi 6 minut. Když jsou hotové, polijeme je lákem z nálevu a jednoduché pohoštění pro očekávanou návštěvu je hotové.
Medovina 1
Suroviny na 10 l:
3 kg medu, 7 l vody, 0,6 g suchej kvasnej kultúry, 4 g stredného fosforečnanu amónneho (alebo 3,2 g živnej soli), 6 g celej škorice, 5 g voňavých klinčekov, 1 g anízu, 2 g kardamomu, 10 g kyseliny citrónovej, 1 pomaranč.
2 - 3 dni pred naložením hlavného kvasu si pripravíme zákvas z medovinovej kvasnej kultúry
Postup:
(Medová kvasná kultúra:
120 g medu rozpustíme v 1 l vody a v smaltovanej nádobe pol hodinu mierne povaríme, penu zberáme. Po vychladnutí na 25 °C pridáme kvasinky a nádobu umiestnime v miestnosti s teplotou 20 - 22 °C na 2 - 3 dni) .
Med varíme v 3 litroch vody za stáleho odpeňovania asi 1,5 hodiny. Vyparenú tekutinu dolejeme do pôvodného množstva. Pred varením med vo vode dobre rozmiešame. Medový roztok ochladíme do 25 °C a vlejeme do kvasnej nádoby, prilejeme zákvas, kyselinu citrónovú, stredný fosforečnan amónny (živnú soľ) a zvyšnú vodu do 8/10 objemu kvasnej nádoby. Medzitým si pripravíme (ušijeme) malé plátenné vrecúško, do ktorého dáme pomaranč pokrájaný na úzke plátky a zbavený jadier a ostatné koreniny. Niť vrecúška zachytíme kvasnou zátkou tak, aby nepadlo do kvasného roztoku. Asi po 10 dňoch búrlivého kvasenia vrecúško vyberieme, nádobu dolejeme prevarenou a ochladenou vodou, definitívne uzavrieme a necháme kvasiť.
Medovina 2
Suroviny na 10 l:
2,5 kg medu, 7,2 l vody, 0,6 g medovej kvasnej kultúry, 3,3 g stredného fosforečnanu draselného (alebo 3,2 g živnej soli), 4 g kyseliny vínnej, 5 g celej škorice, 3 citróny, 1,5 g voňavých klinčekov, trochu muškátového orecha, 5 g koriandra.
Postup:
Zákvas si pripravíme 2 - 3 dni vopred. Med prevaríme v 3 l vody a odpeníme. V ostatnej vode varíme koreninové prísady asi 1/4 hodiny, necháme vychladnúť, precedíme a vlejeme do kvasnej nádoby, pridáme fosforečnan amónny, kyselinu vínnu a ochladený ( na 25 °C) medový roztok. Dobre rozmiešame, prípadne ešte dolejeme do kvasnej nádoby vodu do 8/10 jej obsahu. Uzavrieme kvasnou zátkou, postavíme na miesto s teplotou 20 - 22 °C a necháme vykvasiť.
Nápoj lásky
Suroviny:
1 l slivovice nebo vodky, 1 l polotučného mléka, 500 g krystalového cukru, 4 vanilkové cukry, 30 hřebíčků, 6 celých citronů důkladně omytých a narkájených na kousky
Postup:
Vše dáme do velké sklenice od okurek nebo do jiné vhodné nádoby, zakryjeme a necháme 14 dnů vyluhovat. Každý den 3 x protřepeme. Po 14 dnech několikrát přecedíme přes plátýnko a nalijeme do sklenice. Nápoj bude krásně čirý. Podáváme vychlazený.
Opilý meloun
Jako pochoutku po štědrovečerní večeři, hřeb programu o silvestrovské noci nebo zajímavé zpestření oslavy narozenin či výročí se může stát opilý meloun napuštěný alkoholem a zazděný v chladnu na tři měsíce. K přípravě této zvláštnosti se nejlépe hodí méně zralý meloun, protože se jednodušeji plní aromatickou tekutinou. Meloun prý dobře chutná napuštěný vodkou nebo rumem, ale obecně by alkohol měl mít minimálně 38 %. Při výrobě opilého melounu se člověk musí obrnit trpělivostí, protože opít meloun není jednoduchá věc.
Suroviny k výrobě opilého melounu:
asi 5 kg meloun, asi 3 - 5 dl vodky nebo rum, sterilní injekční stříkačka a jehla, bílá svíčka, sáček sádry, špachtle, miska, hadřík, zapalovač
Postup výroby opilého melounu:
Připravený meloun omyjeme od nečistot a natáhneme do stříkačky alkohol. Stříkačku zapíchneme do melounu a obsah pomalu a po částech vtlačíme dovnitř, tak bude mít alkohol čas vsáknout do dužiny melounu. Zralý meloun se plní hůře, ale jde to. Několika dírkami meloun naplníme a přitom do něj vměstnáme asi 3 - 5 dl alkoholu.
Po vytažení stříkačky z ranky hadříkem setřeme vyteklý alkohol a otvor okamžitě zakapeme voskem ze zapálené svíčky, abychom zamezili přístupu vzduch, který by meloun zkazil. Tento úkon je nejobtížnější, protože tekutina se okamžitě dere ven a překáží při zakapávání. Na dírku nakapeme voskem malou hromádku, kterou můžeme ještě zacelit plamenem zapalovače. Stejně voskem zalepíme všechny ostatní otvory.
Rozděláme si v misce sádru a špachtlí ji rovnoměrně naneseme na meloun do tloušťky asi 1 - 2 cm. Pečlivě zakryjeme každé volné místečko, dokud se zelený meloun nezmění v bílou kouli. Po zaschnutí meloun přeneseme do chladného sklepa, kde nemrzne. Počkáme asi tři měsíce a před samotnou konzumací rozloupneme bílou skořápku. Potom už můžeme voňavé překvapení servírovat hostům.
Opité hrušky
Suroviny:
4 hrušky, pol litra červeného vína, 2 dl rumu, balíček škorice, 200 g kryštálového cukru, 50 g masla, 30 g hrozienok, 2 perníky.
Postup:
Z červeného vína, cukru, hrozienok, masla a škorice pripravíme nálev, ktorý prevaríme a zahustíme nalámaným perníkom. Potom vložíme očistené hrušky a povaríme zhruba 5 minút.
Odstavíme, a keď bude nálev vlažný, pridáme rum. Necháme aspoň hodinu postáť. Hrušky dáme na tanier a prelievame nálevom.
Ovocný čaj s rumem
Suroviny:
2 kg jablek nakrájet na kostičky a 2 kg čehokoliv (jakéhokoliv čerstvého, zavařeného ovoce které se u Vás nejí nebo marmelády). Když je vše čerstvé, tak 1,5 kg cukru, když něco zavařené tak jen 1 kg, 15 hřebíčků a trochu skořice. Dát do trouby, nechat rozpéct, aby vše změklo, ale nerozvařilo se (asi 15 minut). Pak přidat ze 4 citronů štávu a 250 ml rumu a dát do sklenic a zavařit, jen aby chytla víčka... Teda.. v zimě výborný čajík..a ta vůně!!!
Ovocný rosol
Suroviny:
25 g želatiny, 1 l vody se šťávou nebo nálevu z kompotu, citron, asi 200 g mírně rozmraženého rybízu.
Na ozdobu:
pomeranč, kiwi, piškoty apod.
Postup:
Želatinu nasypeme do odměřeného množství šťávy a metličkou prošleháme. Necháme nejméně 30 min. nabobtnat. Pak vložíme nádobu s rozpuštěnou želatinou na zdroj tepla a zvolna za stálého míchání zahříváme do 60 °C, až se želatina zcela rozpustí. Ovocný rosol pak sejmeme z ohně a asi třetinu nalijeme do formy nebo ovocné misky. Dáme do chladna ztuhnout. Na ztuhlý povrch nasypeme mírně rozmražený rybíz (nebo dobře scezený kompotovaný rybíz či jiné ovoce) a zalijeme zbývajícím rosolem. Dáme do chladna přes noc ztuhnout. Rosol na povrchu ozdobíme ovocem, případně piškoty. Rosol můžeme dát ztuhnout i do tvarované formy. Na talířku porce přizdobíme ovocem.
Peruánské kladivo
Suroviny:
2 lžičky koriandrových semínek, 5 hřebíčků, 1 lžička mletého chilli, 600 ml vody
Postup:
Svařte. Přikryjte a nechte 10 minut mírně probublávat. Oslaďte medem a pijte podle potřeby pokaždé asi půl šálku. Tento ostrý nápoj není nic pro slabochy, ale pomáhá při bolení hlavy, při špatném trávení i při depresi.
Poľovské hriatô
Suroviny:
0,7 l jemnej vodky, 5 polievkových lyžíc kryštáľového cukru, cesnak, 1/8 masla, 1 dl vody.
Postup:
Na panvici skaramelizujeme cukor, keď začne naberať hnedastú farbu, pridáme cesnak. Nesmie byť popučený cez pasírovatko, ale len pokrájaný nožíkom. Ak nám cukor začne tvrdnúť, pridáme maslo a asi 2-3 minúty necháme, aby maslo preniklo do cukru. Potom zalejeme 1 dl vody. Zmes sa rozvarí na tekutinu, do ktorej vlejeme 0,7 litra jemnej vodky. Pozor, vodka nesmie zovrieť! Hneď, ako začne bublať, odstaví sa, zakryje, čiže sa svojím spôsobom nechá "dôjsť". Pijeme ešte za tepla. Chlapi ho môžu piť aj s kúskami cesnaku, pre ženy sa môže hriatô scediť.
Púpavový med
Suroviny:
400 kvetov - hlavičiek púpavy, 2 l vody, 1,5 kg kryštálového cukru, 2 citróny
Postup:
Kvety rozmixujeme, zalejeme 2 l vody a za stáleho miešania varíme 1/2 hod. Po vychladnutí zmes odstavíme, precedíme cez hustú gázu, alebo sito. Do precedenej zmesi pridáme cukor a varíme do mierneho zhustnutia. Nakoniec pridáme šťavu z citrónov, ešte povaríme.Horúcu zmes nalejeme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť.
Púpavový med nie je tak hustý ako včelí.
Recept pro ty, kterým vadí výrazná chuť slivovice
Suroviny a postup:
Do sedmi deci slivovice jsem nakrájela čerstvý zázvor velký jako dlaň, celou limetku i s kůrou, jednu suchou papriku, které se říká beraní rohy a ruličku skořice. Nechala jsem všechno měsíc stát, přitom jsem láhev dvakrát týdně protřepala. Když jsem slivovici po měsíci ochutnala - řeknu vám, byl to pořádný pálivec, který mi pěkně prohřál trubku i žaludek. Jemnější chuť téhle slivovici dodá lžička lipového medu.
Šampaňské jahody
Suroviny a postup:
Jahody opatrně a důkladně omyjeme ve studené vodě a necháme je okapat na utěrce. Stonky neodtrháme. Jahody ponoříme na chvíli do sektu, pak je obalíme v krystalovém cukru a urovnáme na talíř. Podáváme vychlazené.
Višňová šťava - sirup
Suroviny:
Na 1 l odšťavených višní (najlepšie v parnom odšťavovači) 0,8 kg cukru.
Postup:
Zahrejeme do varu a zberáme vzniklé peny. Varíme ešte 10 minút od bodu varu a plníme ešte horúce do pohárov so závitovými viečkami. Necháme vychladnúť prikryté pod dekou.
Kompót podľa kuchárky zvládnete sami...
Višne v rume alebo pálenke (hruškovica)
Suroviny:
1 štvorlitrový pohár (uhorkový), 2 kg umytých zrelých višní aj s kôstkami, bez stopiek, 1 kg kryštálového cukru a 0,25 - 0,75 l tuzemského rumu alebo kvalitnej hruškovice.
Postup:
V pohári prevrstvíme višne s cukrom a zalejeme pálenkou alebo rumom a necháme za občasného premiešania stáť uzavreté v tmavej miestnosti 3 týždne. Zlejeme a dostaneme veľmi kvalitnú griotku.
Višne môžeme natlačiť do 0,3 dl pohárov, zaliať vodou (bez cukru) a zasterilizovať. Dajú sa použiť ako mierne alkoholický kompót alebo do pečenia.
Višne v rume - griotka
Suroviny:
2 kg višní, 0,5 kg cukru a 2,5 l rumu (pálenky – hruškovice)
Postup:
Do 2 l uhorkovej fľaše dáme odstopkované višne, zasypeme cukrom a zalejeme rumom. Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Po 3 týždňoch, keď je cukor rozpustený, zlejeme, môžeme pridať trochu rumu a necháme ešte postáť. Višne dáme do malých pohárikov, zalejeme vodou a vysterilizujeme. Použijeme na pečenie.
Višňový džús
Suroviny a postup:
Na 2 kg odkôstkovaných a odstopkovaných višní v rajnici pridáme 400 g cukru a podusíme, kým nie sú mäkké a nepustia dostatok šťavy. Potom pridáme 2 litre vody a rozmixujeme. Plníme do 0,7 l pohárov so závitovými viečkami a sterilizujeme v el. trúbe na plechu a to tak, že poháre nakladieme do plechu s vodou a zahrejeme na teplotu 100 – 120 °C na 20 minút (viečka pukajú).
Tento džús je pomerne sladký a riedi sa preto ešte asi 1:1 vodou alebo sódou. Prípadne je možné použiť miesto 2 l vody 3 l. Lepšie je ho však riediť, dostaneme viac džúsu, ktorý nezaberie toľko miesta.
Višňový lekvár
Suroviny:
Na 1 kg odkôstkovaných a odstopkovaných višní asi 70 dag cukru.
Postup:
Višne v celku, bez pomletia spustíme v rajnici a po pridaní cukru varíme až nám prestane peniť. Potom po troške zahusťujeme (asi 5 naberačiek) asi 8 minút. Miešame, kým sa netvorí cestička, alebo lekvár po kvapnutí na tanierik nehustne.
Višňový sirup s příchutí griotky nebo punče
Suroviny:
višně, cukr krystal nebo krupice, kyselina citrónová, cukrářské aroma (tresť v lahvičce) s příchutí griotky nebo punče
Postup:
Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka vymačkáme. Štávu odměříme a dáme do větší nádoby, zahřejeme asi na 60 °C a přidáme na 1 litr šťávy 1,70 kg cukru, 8 - 15 g kyseliny citrónové a aroma dle chuti. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu. Ještě horké plníme do předehřátých láhví, zavíčkujeme, láhve položíme a necháme vychladnout.
Zahrádkářský grog
Suroviny:
dvě jablka, 0,2 l rumu, dva kousky celé skořice, čtyři hřebíčky, dva badyány, 100 g cukru, jeden citron, litr silného černého čaje
Postup:
Jablka umyjeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a krátce podusíme. Přidáme skořici, hřebíčky, badyán, cukr a přivedeme do varu. Zalijeme rumem a čajem a zahřejeme tak, aby se grog nezačal vařit. Servírujeme teplé ve vyhřátých sklenicích.
Zrzečkine hriato
Suroviny a postup:
2 polievkové lyžice kryštálového cukru upálime na hnedo, zalejeme 1/2 l vody. Pridáme 2 menšie kusy celej škorice, 2 voňavé klinčeky a kúsok vanilky. Povaríme a prisypeme 1/4 kg cukru. Keď zovrie, odstavíme a prilejeme 1/2 l 80 % liehu. Ak chceme zvláštnu chuť, pridáme asi 10 kvapiek ovocnej esencie, napr: marhuľovú, hruškovú, vanilkovú, alebo pol lyžičky rasce (Doporučujem tú rascu).
Recepty pre zdravie
Bezinkový likér
Suroviny a postup:
1 l prolisované šťávy z bezinek smícháme s 1/2 kg cukru , kouskem skořice, několika hřebíčky a dáme asi 10 minut vařit. Druhý den přecedíme a smícháme s 1/2 l vodky nebo lihu. Nalijeme dočistých lahví, uzavřeme e uložíme v chladnu. No, a taky popíjíme, nejlépe při léčbě nachlazení jako podpůrný bylinný prostředek:-))).
Čajový extrakt na posilnenie žalúdka a chuti do jedla
Suroviny:
50 g angostury, 250 ml 70% alkoholu
Postup:
Angosturu namáčame 8 dní v alkohole. Potom ju precedíme cez gázu. Podávame 1 kl extraktu s kockovým cukrom alebo čistý.
Chilli vodka
Suroviny a postup:
2 červené chilli papričky namočíme do fľaše vodky na 24 hodín. Scedíme a vodku uchovávame v chladničke. Je veľmi dobrá pri prechladnutí (nádche).
Medvedie mlieko
Suroviny:
5 cl slivovice, 15 cl mlieko, 1 vrecúško čaju, 3 KL medu
Postup:
Zvarte mlieko s medom a nechajte v ňom vylúhovať čaj. Nalejte do porcelánového hrnčeka, pridajte slivovicu a zamiešajte.
TIP: Nápoj výborne pomáha vyliečiť nachladnutie.
Rascová pálenka
Suroviny:
50 g rozdrvenej rasce, 750 ml aspoň 35 % pálenky
Postup:
Rascu zalejeme pálenkou a v uzavretej fľaši lúhujeme aspoň 14 dní. Scedíme a užívame za kalíšok proti nadúvaniu.
Rakytníkový sirup zastudena
Suroviny a postup:
Plody, ketré přešly mrazem, rozdrtíme a přefiltrujeme přes plátno. Na 1 l šťávy dáme 1,5 kg cukru a 6 g kyseliny citr. Nalijeme do skleněných lahví, zazátkujeme a uložíme do chladu. používáme při nachlazení a oslabené imunitě, má antibiotické účinky, působí proti virům a má příznivý účinek na krev.
Šípkový sirup
Suroviny:
1 kg zralých šípků,2 l vody a 1,5 kg cukru
Postup:
Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 10 minut. Přecedíme přes sítko a přefiltrujeme přes plátno. Čistou šťávu zahřejeme na 70 st a přidáme cukr. Hned naléváme do sklenic a zazátkujeme.
Šípková marmeláda
Suroviny:
1 kg šípků, 1 kg želírovacího cukru
Postup:
Šípky rozdrtíme a odstraníme jadérka. Slupky zalijeme trochou vody a vaříme 15 minut. Necháme vychladnout, přidáme cukr a vaříme 5 minut. Horké plníme do sklenic.
Šťáva z květů černého bezu
Suroviny a postup:
25 ks květů dáme do 5 l láhve a přilijeme 2 l svařené studené vody + 8 dag kys. citronové. Necháme stát 24 hodin. Potom scedíme přes plátno a přidáme 2 kg cukru. Necháme opět 24 hodin. Promícháváme. Poté slijeme do lahví a uchováváme v chladu.
Tinktura z černé borůvky
Suroviny a postup:
Sušené borůvky nasypeme do láhve a zlijeme je slivovicí. Dobře uzavřenou láhev na čtrnáct dní uložíme v teple - stačí 20 °C. Scezenou tinkturu užíváme vnitřně v dávce 20 kapek, při průjmu ředíme dvacet kapek ve lžíci vody. Při nachlazení dáme dvacet kapek do vhodného čaje, nebo dvacet kapek nakapeme na cukr.
Tinktura z mladých výhonků borovice
Suroviny a postup:
Vrchovatou lžíci mladých výhonků borovice zalijeme deci francovky a dvaceti mililitry (malým panákem) dobré slivovice. Přidáme deset rozdrcených tablet acylpyrinu a necháme v uzavřené láhvi v teple vylouhovat tři týdny.
Používáme k mazání a k obkladům bolestivých kloubů a svalů.
Vaječný likér ako liek
Suroviny:
10 vajec, 10 citrónov, 250 g práškového cukru, 0,5 l destilátu.
Postup:
Vajcia dobre umyjeme, osušíme a zalejeme šťavou z citrónov. Necháme stáť 3 - 4 dni, potom vajcia otočíme a znova stáť ešte 3 dni. Škrupina sa rozpustí, vápno klesne na dno nádoby a vajcia zostanú len v blane. Blanu opatrne odstránime alebo vajcia vyberieme a cez sitko žĺtok i bielok precedíme k vápnu. Pridáme cukor, dôkladne premiešame a pridáme liehovinu. Necháme stáť do druhého dňa za občasného premiešania, až sa cukor rozpustí. Likér zlejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé chladné miesto.
Žaludeční likér
Suroviny:
4 g nati pelyňku pravého, 2 g kořene puškvorce, 4 g nati zeměžluče, 4 g kořene hořce, 5 g kořene anděliky, 2 g nati benediktu lékařského, 2 g kořene omanu, 1 l vinného lihu 96 %, 250 g cukru, 0,750 l vody
Postup:
Macerujeme a zfiltrujeme.
Napísal Milan Chudý:
Kláštorný likér
Suroviny:
0,1 g korenie, 0,1 g kardamon, 0,5 g škorica, 0,5 g horec žltý, 0,5 g klinčekov, 0,8 g arnika horská, 1 g angelika lesná (koreň), 2,5 g medovka lekárska, 2,5 g mäta pieporná, 100 ml 90 % alkohol, 150 ml 40 % vínovice, 250 ml 70 % alkohol, 200 g cukrový roztok, 100 ml destilovaná voda, pár kvapiek vínnej kyseliny, 50 g med (lesný, agátový), destilovaná voda na rozriedenie
Postup:
Koreniny v mažiari rozdrobiť. Zelinky a korienky na drobno pokrájať. Vložiť do fľaše a zaliať 90 % alkoholom + 100 ml destilovanej vody. Nechať 5 dní postáť a denne pohrkať. Zarobiť cukrový roztok do 1 L fľaše. To znamená: Zmiešať vínovicu, zvyšný alkohol 250 ml, cukor, vínnu kyselinu a med. Do cukrového roztoku prefiltrovať namočené bylinky a koreniny.
Do 1 L doliať destilovanú vodu (do plnej fľaše). Dobre uzavrieť a silne zahrkať. Odložiť na tmavé miesto a 2 mesiace nechať postáť.
Likér z bazy čiernej 1
Suroviny:
zrelé čierne bobuľky bazy čiernej, 0,7 l 40 – 50 % ovocného alkoholu.
Postup:
Zrelé bobuľky zbavených stopiek umyť a cez noc nechať na papieri obschnúť. Nasypať do polovice pripravenej fľaše a zaliať alkoholom. Dobre uzavreté nechať na slnečnom mieste 3 týždne stáť, občas pohrkať. Preložiť na tmavé miesto a znova nechať 3 - 4 týždne postáť.
Prefiltrovať a nechať 2 - 3 mesiace dozrieť.
Použitie:
Je to "bomba" na vitamín C.
Likér z černíc
Suroviny:
1/4 kg zrelých čiernych malín, 15 dag kandizovaný cukor, 1 škoricová palička, 0,7 l 45 % ovocného alkoholu
Postup:
Čierné maliny umyť a zmiešať so všetkými zložkami. Na svetlom mieste nechať 2 mesiace postáť, občas pohrkať. Prefiltrovať a znova 1 mesiac uskladniť.
Likér z čiernej bazy 2
Suroviny:
600 g zrelých bobúľ z čiernej bazy, 350 g cukru, 100 ml vody, 1 lyžicu kyseliny citrónovej, 1 vanilkovú paličku, 0,7 l 40 % alkoholu
Postup:
Čistými, umytými bobuľami z čiernej bazy zbavených stopiek naplniť flašu, pridať vanilku a zaliať alkoholom. Na teplom a slnečnom mieste 2 mesiace nechať stáť, občas zahrkať.
Prefiltrovať a pridať cukrový roztok (cukor, voda a kyselina = cukrový roztok). A ďalšie 2 - 3 mesiace skladovať.
Likér z čiernej bazy 3
Suroviny:
2 - 3 kg zrelých bobúľ z čiernej bazy, 0,5 + 0,25 kg cukru, 1 vanilkovú paličku, 1vanilkový cukor, 0,7 l 54 % rumu
Postup:
Čisté, umyté bobule z čiernej bazy zbavené stopiek, zamiešať s 0,5 kg cukru. V odšťavovacom alebo tlakovom hrnci odšťaviť. Do tejto šťavy pridať 0,25 kg cukru a vanilku. Priviesť do varu. Po úplnom vychladnutí primiešať rum. Na tmavom a chladnom mieste nechať stáť 1 mesiac. Nezabudnúť vybrať vanilku!
Likér z čiernych malín
Suroviny:
4 kg zrelých čiernych malín, 0,7 l koňaku alebo vínovice, 3/4 kg cukru, 1 vanilkovú paličku, 1 lyžicu Piment zrna, 1 lyžicu klinčekov
Postup:
Čierné Maliny umyť a zmiešať s cukrom. Dať do odstavovacieho (tlakového) hrnca a získať šťavu. Pridať v mažiari rozdrobené koreniny a vanilku. Pri malej teplote variť pokiaľ nezačne hustnúť. Ak sa zdá že je to kyselé, pridať cukor. Po vychladnutí vytiahnúť vanilku a doliať pripraveným alkoholom. Nechať 2 mesiace stáť.
Použitie:
Výborne pomáha pri chrípke a nachladnutiach.
Likér z čiernych ríbezlí
Suroviny:
1/2 kg čiernych ríbezlí, 1/3 kg kandizovaného cukru alebo cukrového roztoku, 0,7 l 40 – 45 % ovocného alkoholu, 2 - 3 klinčeky, 1 vanilkovú paličku
Postup:
Zrelé čierne ríbezle umyť a na noc nechať zaliaté vodou. Na druhý deň odcediť a rozmačkať. Všetky zložky zamiešať a dobre uzavrieť. Nechať postáť 3 - 4 týždne a parkrát pohrkať. Prefiltrovať, vyžmýkať a znova 2 - 3 týždne skladovať
Použitie:
Výborné pri chrípke, prechladnutí, reume a iných zápaloch
Ďalšie možnosti podľa chuti:
1. možnosť: Pre lepšiu vôňu sa môže pridať za hrsť listov z čiernych ríbezlí
2. možnosť: Na ten istý spôsob, ale pridať 5 g feniklu, aníz alebo kmín.
Liker z jarabiny vtáčej
Suroviny:
1,5 kg jarabiny vtáčej po prvých mrazoch, 3/4 kg hnedého cukru, 12 - 15 klinčekov, 1 škoricovú paličku, 1,5 l 40 – 45 % alkoholu
Postup:
Bobule umyť a očistiť a všetky poroztláčať. Do pripravenej kaše pridať nadrobno na cukor a cez noc nechať na chladnom mieste nažiť. V mažiari rozdrobiť koreniny, pridať do kaše a zaliať alkoholom. Dobre uzavreté nechať 3 mesiace na svetlom (nie slnečnom) mieste stáť
Prefiltrovať, vyžmýkať. Pri skladovaní sa odporúča nechať na tmavom mieste!!!
Použitie:
Pri nízkych teplotách, nevoľnostiach a problémoch s ľadvinami.
Likér z ľubovníka
Suroviny:
60 g Ľubovník bodkovaný sušený, 0,6 l 50 % alkoholu, 200 g hnedého cukru, 2x 100 ml destilovanej vody, 2 citróny, kôru z nich nadrhnúť na strúhadle, 2 lyžice kyseliny citrónovej
Postup:
Ľubovník bodkovaný, citrónovú kôru, kyselinu, 100 ml destilovanej vody a alkohol - všetko zmiešať! Fľašu uzavrieť a na 4 týždne postaviť na teplé - nie však slnečné miesto! Vylúhované prefiltrovať a zmiešať s cukrovým roztokom. Znova pred použitím nechať min. 2 týždne postáť.
Likér z mäty piepornej 1
Suroviny:
200 g mäta pieporná, 200 ml 70 % alkoholu, 500 ml vodky, 100 ml vody, 175 g cukru, 50 g výťažku z mäty piepornej, 1 lyžicu kyseliny citrónovej
Postup:
Použiť len listy z mäty piepornej. Tie umyť a osušiť a na drobno nakrájať. Vložiť do fľaše a zaliať 70 % alkoholom a 10 dní nechať stáť. Prefiltrovať. Z cukru, vody a kyseliny zarobiť roztok, k tomu zmiešať vodku a extrakt z mäty. Znovu spolu zmiešať a min. 1 týždeň nechať postáť. Skladovať na tmavom mieste.
Likér z mäty piepornej 2
Suroviny:
10 silných stebiel Mäty piepornej (zbierať pred kvitnutím, vtedy má najviac vône), 3 - 5 stebiel Medovky lekárskej (zbierať pred kvitnutím, vtedy má najviac vône), 5 zrniek koriandra, 3 - 5 klinčekov, 1,5 l 45 – 50 % ovocného alkoholu
Postup:
Mätu a medovku umyť a na papieri osušiť. Lístky otrhať! Koriander a klinčeky v mažiari rozdrviť. Lístky a koreniny vložiť do väčšej fľaše so širokým hrdlom a zaliať alkoholom.
Uzavrieť na min. 4 - 6 týždňov a nechať na svetlom, nie však slnečnom mieste. Občas pohrkať. Potom prefiltrovať a ešte min. 3 mesiace nechať dozrieť. Len vtedy sa uvoľní tá správna vôňa.
Použitie:
Užívať večer pri nespavosti, na ukľudnenie, ráno na lačno pri žalúdočných a žlčových problémoch.
Likér z paliny pravej
Suroviny:
4 g Benedikt lekársky, 4 g Zemežlč menšia, 4 g Palina pravá, 30 g pomarančových šúp, 250 g cukru, 1/2 škoricovej paličky, 1/8 l vody, pár kvapiek kyseliny citrónovej, 0,7 l 50 % alkoholu
Postup:
Všetky zelinky dať do fľaše a zaliať alkoholom. Dobre uzavreté nechať postáť na tmavom mieste 3 týždne. Prefiltrovať. Z vody, cukru a kyseliny citrónovej vyrobiť roztok. Všetko spolu zmiešať. Znova uzavreté nechať min. 2 mesiace dozrieť.
Použitie:
Veľmi dobré účinky na žalúdok!
Likér z trniek
Suroviny:
1/2 kg trniek, najlepšie po prvých mrazoch, odtrhnutú kôru z 1 citróna, 4 g sušenej pomarančovej kôry, 1 vanilkovú paličku, štipku muškátu, 400 g kandizovaného cukru, 0,7 l 40 – 45 % alkoholu.
Postup:
Trnky umyť a osušiť. Všetky zložky vložiť do fľaše a dobre uzavrieť. Skladovať na svetle (nie slnečné miesto). 2 mesiace nechať stáť. Nezabudnúť denne pohrkať! Prefiltrovať
Použitie:
Má protizápalové účinky. Užívať nachladnutiach, chrípke a reume.
Ľubovníkový likér
Suroviny:
kvety ľubovníka bodkovaného (len kvety) množstvo aké sa zmestí do fľaše, 300 ml destilovanej vody, 0,7 l 40 – 50 % alkoholu, kôra z 1/2 citróna.
Postup:
Čerstvo nazbierané kvety na sitku pod tečúcou vodou umyť, rozložiť na papier a niekoľko dní nechať schnúť. Na polovicu suchým ľubovníkom sa naplní fľaša, pridať postrúhanú citrónovú kôru a zaleje sa alkoholom. Na teplom mieste (nie na priamom slnku) nechať 3 týždne postáť. Nezabudnúť každý deň pohrkať! Prefiltrovať, rozriediť vodu a podrhnúť citrónovú kôru
Takto zarobené nechať ešte 2 - 3 mesiace stáť.
Použitie:
Účinkuje upokojujúco a protizápalovo.
Púpavový likér
Suroviny:
cca 60 žltých púpavových kvetov, 0,7 l 40 – 45 % alkoholu
Postup:
Púpavový kvet umyť a nechať obschnúť. Zaliať alkoholom, dobre uzavrieť a 3 - 4 týždne nechať stáť. Prefiltrovať a ďalšie 2 - 3 mesiace skladovať. Po tomto čase sa uvoľní tá správna aróma.
Použitie:
Užívať ako každý iný liek!
Rozmarínový likér
Suroviny:
8 - 10 čerstvých vetvičiek rozmarínu, 1 vetvičku tymiánu, 0,7l ovocného alkoholu
Postup:
Tymián, rozmarín umyť, ihlice otrhať a na papieri usušiť. Vložiť do pripravenej fľaše a zaliať alkoholom. Dobre uzavrieť. Na slnečnom mieste za občasného hrkania nechať postáť 2 mesiace. Prefiltrovať a ďalšie 2 - 3 mesiace nechať dozrieť.
Použitie:
Pomáha pri únave, vzpruží. Uvoľňuje kŕčové stavy a je močopudný.
Šípkový likér
Suroviny:
1 kg zrelých a čerstvých šipiek (najlepšie po prvých mrazoch), 300g cukru, 1/2 škoricovej paličky, 4 klinčeky, 1/2 citrónovej kôry podrhnúť, 1/2 pomarančovej kôry podrhnúť, 1,5 l dobrého koňaku alebo vínovice,
Postup:
Šípky umyť a nechať obschnúť. Odrezať stopky a špičky. V sklenenej nádobe zmiešať šípky s cukrom a na chladnom mieste nechať cez noc nažiť. Na druhý deň touto zmesou naplniť fľašu, pridať ostatné zložky a zaliať vínovicou. Dobre uzavreté postaviť na 2 - 3 mesiace na slnečné miesto. Občas zahrkať. Prefiltrovať, vyžmýkať a znova nechať postáť na tmavom a chladnom mieste min. 4 týždne.
Použitie:
Obsahuje veľa vitamínu C a nie sú zanedbané ani vitamíny A a D.
Vitamínovo - citrónový likér
Suroviny:
4 citróny, 0,5 l destilovanej vody, 0,5 l 70 – 80 % alkoholu, 200 g cukru, 1 lyžica medu, 0,1 l destilovanej vody, pár kvapiek kyseliny citrónovej
Postup:
Citróny, vysušiť a len z vrchu žltú kôru podrhnúť a vyžmýkať. Šťavu a postrúhanú bielu šupu dať do fľaše a zaliať alkoholom a destilovanou vodou. Z cukru, medu, kyseliny citrónovej a 0,1l vody uvariť cukrový roztok. Nechať vychladnúť a vliať do fľaše so zmesou. Dobre uzavrieť a na chladnom mieste nechať 3 - 4 týždne postáť. Prefiltrovať a ďalšie 4 týždne skladovať.
Použitie:
Piť vychladené s ľadom. Fantastické a chutné.
Napísal Miroslav Igaz:
Borovička ako liek
Suroviny:
125 g borievok zrelých a čerstvých, 1 kúsok borievkovej vetvičky, trochu nadtrhnutej šupy z citróna, za štipku koriandra, za štipku pomletého kmínu, 0,7 L – 50 % alkoholu (vodka, gin, ovocné)
Postup:
Čerstvé borievky umyť a na papieri nechať minimálne 3 - 4 dni sušiť, borievky v mažiari rozdrviť, všetky zložky dať do fľaše zo širokým hrdlom, zaliať alkoholom a na chladnom mieste nechať približne 3 týždne postáť. Nezabudnúť denne fľašou potriasť, potom prefiltrovať a zavretú fľašu nechať minimálne 3 mesiace dozrieť, užívať (piť) ako liek.
Anízový likér
Suroviny:
približne 2 hrste Anízu a 0,7 L 50 % alkoholu
Postup:
Aníz v mažiari rozdrviť. Dať do 1 litrovej fľaše a zaliať alkoholom. Na slnečnom mieste nechať minimálne 4 - 5 týždňov stáť. Prefiltrovať a dobre uzavrieť. Minimálne 2 mesiace nechať dozrieť. Užívať po jedle pri kŕčoch a na podporu trávenia.
Staré, ale stále aktuálne návody
Tyto recepty jsem převzal beze změn z prvorepublikových publikací zabývajících se touto tématikou (1922 – 1938).
Čokoládový likér
Suroviny a postup:
Do čisté láhve dáme 3/4 l čistého lihu s 15 dag strouhané čokolády dobře promícháme a postavíme na 8 dní na vlažné místo. Zvlášť si povaříme v 1/8 l vody 15 dag cukru 10 minut. Prochladlý promícháme s čokoládovým lihem, procedíme přes filtrační papír, čistý likér slijeme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.
Jahodový likér
Suroviny a postup:
2 l jahod čerstvých se prolisuje a přidá se k nim 1 l čistého lihu, dobře se pováže a nechá se v teple 8 dní. Pak se čistá tekutina slije a zbytek vylisuje a vše profiltruje, přidá se 1 kg svařeného cukru ve 3/4 l vody. Likér můžeme přibarvit červeným bretonem.
Kávový likér
Suroviny a postup:
15 dag pražené umleté kávy hodíme do litru vařící vody, ihned odstavíme (vařiti se nesmí) a dobře přikrytou kávu necháme ustáti, načež ji procedíme kávostrojem neb čistým plátnem a odměříme. Zvlášť si povaříme v 1/2 l vody 60 dag cukru s 6 cm vanilky 12 - 15 minut a dáme chladnouti. Do studeného cukru nalijeme procezenou kávu a 1/2 l čistého lihu. Dobře promícháme, načež filtračním papírem procedíme likér do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uložíme.
Kmínový likér
Suroviny a postup:
7 dag potlučeného kmínu namočíme na 4 dny do 1/2 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 1 litru vody 60 dag cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme kmín s lihem. Hotový likér nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.
Likér borůvkový
Suroviny a postup:
Dej do velké láhve 4 litry zralých borůvek, 1 dag hřebíčků, kousek vanilky a nalej na ně 1 litr jemného lihu, 1 l pravé žitné kořalky. Zvlášť nechej vařit asi 15 min. 1 kg cukru ve 1/4 l vody a vlij na borůvky, poté nechej láhev s likérem na slunci státi 4 týdny, načež likér přeceď a nalij do lahví, uzátkuj a uschovej.
Likér malinový
Suroviny a postup:
Na 1 kg těchto plodů, zralých, dej 1/2 litru cukru, pak 1 litr rumu, asi 4 hřebíčky, proutek vanilky a nechej 6 neděl na slunci stát. Potom likér přeceď a uschovej.
Opálový likér (perlový)
Suroviny a postup:
3/4 litru svařeného mléka smícháme s 75 dag jemného krystalového cukru. Pak přidáme citronovou šťávu (1 a 1/2 citronu), 3/4 lusku vanilky a čistý líh. Likér dobře promícháme a necháme uležeti 10 dní. Každý den likér dobře protřeseme. Hotový likér procedíme do čistých lahví, zazátkujeme, zapečetíme. Likér má lesk jako opál.
Slezská vařonka
Suroviny a postup:
20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žluta. Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm skořice, citronovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3 - 5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalejeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme a dokud je vařonka horká, nalijeme ji do sklenic a podáváme.
Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. Jest velmi chutná, u nás méně známá.
Vanilkový likér
Suroviny a postup:
2 lusky vanilky namočíme na 4 dny do 1 l čistého lihu. (sklenice budiž dobře přikryta.) Pak si uvaříme v 3/4 - 1 litru vody 1 Kg cukru na nitku 15 minut. Do vychladlého cukru přefiltrujeme vanilku s lihem. Hotový likér obarvíme na červeno červeným bretonem (3 kapky), nalijeme do láhví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.
Vaječný koňak
Suroviny a postup:
25 dag tlučeného cukru, 6 žloutků, balíček vanilkového cukru třeme v míse 15 minut. Potom stále míchajíce přikapeme 1/2 l vařící sladké smetany a potom 1/4 l líhu, promícháme a dáme do lahví. Láhve uzavřeme a ve studenu uložíme. Občas lahví zatřepeme.