Jak se levně najíst... ovšem jak dlouho se to dá vydržet...
Týdenní jídelníček
Stravu pro pětičlennou rodinu jsem za limitující částku pořídila, u plotny nebo s vařečkou v míse těsta jsem však strávila dvojnásobek obvyklého času. I chudší jídelníček musí mít vyvážený poměr bílkovin a sacharidů.
PONDĚLÍ
snídaně: Chleba s margarínem a pažitkou (roste zdarma v truhlíku za oknem) svačina: Jablko + chleba s plátkem sýra
oběd: Rizoto s pečenou řepou
večeře: Hrachová polévka s mrkví a vločkami
Kváskový chleba
SUROVINY: 150 g žitné mouky, 300 g pšeničné mouky hladké (nebo chlebové), 1 lžička kvásku, 10 g soli, 50 g drceného kmínu, 320 g vody
POSTUP: Všechny uvedené suroviny promícháme a těsto necháme 12 hodin kynout na teplém k místě. Poté jej přendáme na pomoučený vál a necháme 30 min. odpočinout. Těsto pak přeložíme shora dolů, zprava doleva, zleva doprava a ze shora dolů a necháme další dvě hodiny nakynout v utěrce prosypané moukou v ošatce.Troubu předehřejeme na 250 stupňů i s vloženým litinovým pekáčkem a s poklicí. Do vyhřátého pekáče překlopíme těsto a pečeme 10 minut pod pokličkou, poté odklopíme a dopečeme 35–40 minut.
ÚTERÝ
snídaně: Domácí kynutý koláč se švestkami
svačina: Chleba s tvarohem ochuceným červenou paprikou
oběd: Bramborové placky se zelím
večeře: Polévka bramboračka s houbami a vločkamiSTŘEDA
snídaně: Chleba s margarínem a povidly
svačina: Mrkev + chleba s fazolovou pomazánkou s česnekem
oběd: Bramboračka od večeře
večeře: Bramborová kaše a vločkovo-zeleninové karbanátkyČTVRTEK
snídaně: Ovesná kaše
svačina: Tvaroh s jogurtem a jablkem
oběd: Fazolová polévka s protlakem
večeře: Domácí těstoviny aglio olioPÁTEK
snídaně: Chléb se sýrem
svačina: Jablko + chleba s pažitkovým tvarohem
oběd: Šťouchané brambory se zelím
večeře: Rajská polévka s domácími nudlemiSOBOTA
snídaně: Domácí kynutý koláč s rybízem
svačina: Jogurt s jablkem
oběd: Polévka z kuřecích krků, guláš s domácími noky
večeře: Pečené brambory s česnekem a červenou řepouNEDĚLE
snídaně: Vajíčko, chleba s margarínem
svačina: Chléb s tvarohem s česnekem
oběd: Krůtí maso s mrkví, cibulí a rýží
večeře: Krupicová kaše